Choď na obsah Choď na menu

Trasa Equs

Trasa je navrhnutá tak, aby sa dala prejsť za jeden deň tak, aby bol kôň schopný pokračovať ďalej.

Dĺžka trasy je 18 km čo v priemernom tempe trvá približne 4 hodiny.

Trasa začína na farme Jaraja nad obcou Gbeľany v oblasti Koňhora. Na farme je možné ustajniť si kone a tiež prespať. Samozrejme sa dá aj zabezpečiť doprovod :-)

Prvá etapa trasy vedie cez bukové lesy, lesná cesta vedie smerom dolu k rieke Varínke. Po prejdení asi 1km asfaltovou cestou sa dostaneme k brodu, kde sa dá Varínka bezpečne prejsť aj počas zvýšenej vodnej hladiny. Pre peších, prípadne kone, ktoré nezvládnu prejsť brod je lepšie ísť cez obchádzku, cez most. Trasa sa predĺži asi o 5km.

Druhá časť cesty po prejdení brodu vedie v doline popri Varínke po spevnenej ceste. Táto cestička vedie až do Stráže. Te to rovinka a dá sa na nej pekne cválať.

Prechod cez Strážu a zároveň prejdenie hlavného ťahu Žilina - Terchová je jedným z najkritickejších úsekov. Táto časť je dlhá približne 200 metrov ale je potrebná veľká opatrnosť. Kone nemusia byť zvyknuté na veľké autá a kamióny. Túto časť odporúčam preklusať, netreba zabúdať, že jazdec s koňom sa musí riadiť pravidlami cestnej premávky, takže by mal ísť po pravej strane vozovky. Zároveň v tomto úseku je na pravej strane malá lúčka po ktorej sa dá ísť popri ceste.

Tretí úsek trasy vedie po prejdení Stráže po nádherných lúkach, mierne svahovitých s výhľadom na Terchovskú dolinu, Malú Fatru a tiež Kysuckú vrchovinu. Cval v takejto krásnej krajine je skutočne oslobodzujúci :-)

Ďalej trasa schádza do obce Belá, kde sa napája na turistickú trasu pre peších. Je to približne polovica celej trasy. Pokračuje vyjazdenou cestou vedúcou hrebeňom lúk a opäť schádza dolu do chatovej oblasti Bránica. V tejto časti trasy sa nachádza aj hotel a tiež je to vhodné miesto na prípadnú prestávku.

Posledná tretina vedie po spevnenej ceste krajom lesa, kde z jednej strany je údolie s výhľadom na Kysuckú vrchovinu a z druhej strany lesy Malej Fatry.

Na koniec sa s koňmi musí prejsť do Vyšných Kamencov, kde je možnosť ustajnenia koní. Ubytovanie sa dá zabezpečiť hneď vedľa v penzióne Zbojník.